Genel Başkanımız Bedri Yalçın Kuryeler İle İşbirliği İçinde Yangın Alanında Mücadele Ediyor.

Genel Başkanımız Bedri Yalçın Kuryeler İle İşbirliği İçinde Yangın Alanında Mücadele Ediyor.

Ağustos 28, 2024 0 Yazar: İZMİRTUMED

İzmirli motokuryeler, gönüllülerden oluşan ekiplerle günlerce süren yangında büyük bir özveriyle çalıştı. Motokuryeler, yerel yönetimlerden ve STK’lardan ilk, acil yardım ve afet yönetimi eğitimi talebinde bulundu.

Yenigün Gazetesi’nden Nurcan Etik’in aktardığına göre, İzmir’de kenti yasa boğan yangınlarda gönüllü ekipler kurarak yangın bölgelerine hızlıca su ve gıda takviyesi ulaştıran ve gerekli durumlarda insanları güvenli bölgelere taşıyan motokuryelere yönelik olumsuz bakış açısı değişiyor.

Kuryeler, yangınlarda günlerce süren özverili çalışmalarından sonra trafikte sürücülerin kendilerine karşı daha duyarlı olduklarını belirtirken, sipariş götürdükleri yerlerde de müşteriler tarafından teşekkürle karşılandıklarını ifade etti. Menderes’teki “Aç kaldık, yardım edin” diyen köylülere gıda ve su ulaştıran motokuryelerin Menderes Ekibi, aynı zamanda yangını söndürmek için destek vermek isteyen köylülere de ulaşım sağladı. Öte yandan motokuryeler, yangın, deprem gibi afet durumlarında hızlı ve doğru müdahalelerde bulunmak için yerel yönetimlerden ve sivil toplum kuruluşlarından ilk, acil yardım ve afet yönetimi eğitimi talebinde bulundu.

“Köylüler önümüzü kesti”

Yangınlar başladıktan kısa bir süre sonra kendi aralarında ekipler oluşturduklarını belirten Menderes Ekibi’nden motokurye Ali Gürkan, “Konak, Karşıyaka Bornova ve Menderes bölgesi ekipleri kurduk. Her ekipte bir lider seçtik. Ekip liderlerinin yönlendirmesiyle en hızlı şekilde organize olup elimizden geleni yapmaya çalıştık” dedi. Yaklaşık 30 motosikletle bölgeye gıda takviyesinde bulunduklarını ifade eden Gürkan, “Su, ayran, yemek gibi birçok gıda ürünü götürdük. Jandarmalar bizi düz yoldan almamışlardı, arka yollardan köylere ulaşmaya çalıştık. O sırada birden köylüler önümüzü kesti. Bize kendilerine sabahtan beri yardım ulaşmadığını söyleyerek, ‘Açız, yardım edin’ dediler” diye konuştu.

“Elimizden gelen yardımı yapmaya çalıştık”

Gürkan, yangın bölgesinden taşıyabildikleri kadar köylüleri merkeze götürdüklerini belirtirken, “Aynı zamanda yangına müdahalede yardımcı olmak isteyenleri de tekrar yangın bölgesine götürdük. Çünkü o sırada ormanın içinde yangına 2’si itfaiye eri olmak üzere 4 kişi müdahale ediyordu. Elimizden gelen yardımı yapmaya çalıştık” dedi.

Çok tehlikeli meslekler grubuna bir türlü giremeyen kuryeler, hız baskısı ve ücret politikaları nedeniyle trafikte hızlı olmaları gerekirken pek çok kez sürücülerin hedefi haline gelmişti. Geçmişte sorunlarını haberleştirdiğimiz kuryeler “Trafikte bizi insan yerine koymuyorlar” derken, yangınlar boyu sosyal medyaya düşen kurye görüntülerinden sonra motokuryelere yönelik olumsuz algının değişmeye başladığını gördüklerini belirtti.

Gürkan, “Trafikte bize yol verenler, bizi tebrik edenler, yüzümüze bakıp gülümseyenler… Her şey o kadar değişti ki. Evlere siparişe gittiğimiz zaman müşterilerimizin de çok güzel tepkileriyle karşılaştık. Keşke böyle acı bir olayla bizi tanımış olmasalardı ancak ülkemizde maalesef ancak kötü olaylardan sonra birbirimize tahammül seviyemiz artıyor gibi. Umarım bu acı verici olay, motokuryelere yönelik algının değişmesinde bir vesile olur ve trafikte cezasız kalan ölümlerle yüz yüze gelmeyiz” ifadelerini kullandı.

“Gidebildiğimiz yere kadar erzak taşıdık”

Yamanlar bölgesinde görevli olan motokurye Orçun Papağan, “Yamanlar Dağı’nda belli bir bölgeye kadar çıkabildik. Sonrasında jandarma izin vermedi. Yüzlerce gönüllü motokurye, gidebildiğimiz yere kadar erzak taşıdık. Bölgenin aşağı kısmında bir erzak alanı kurulmuştu. Biz bu erzakları, canları pahasına yangınla mücadele etmeye çabalayan itfaiyecilere, arama kurtarma ekiplerine ulaştırmak için gece boyu çalıştık” dedi.

Yangın bölgesinde hızlı hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Papağan, “İlk defa böyle bir şeyle karşılaşmıştım. Sağımız solumuz yanıyordu. Sadece 10 dakika önce erzak götürdüğümüz itfaiyeci arkadaşlardan acil çağrı geldi. Yangın onların bölgesine sıçramış. Her şey kabus gibi ve hızlıca oluyordu” ifadeleri kullandı.

“Afet durumlarında biz hazırız”

Yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarından ilk, acil yardım ve afet yönetimi eğitimleri talep ettiklerini belirten motokuryeler, “Afet durumlarında, biz hazırız” diye konuştu. Gürkan, “En azından bizlere ilk yardım eğitimleri verilebilir, bir yangında hayvanlara nasıl ilk müdahale edileceğinin onların alandan nasıl çıkarılacağının eğitimleri verilebilir. Ayrıca yangın bölgesindeki insanları daha da panikletmeden onlara nasıl yardımcı olabileceğimizin, onlara karşı yaklaşımlarımızın nasıl olması gerektiğinin eğitimleri verilebilir. Çünkü biz afet yönetiminde eğitimli insanlar değiliz ve bizim de panik yaptığımız zamanlar oluyor. Bu gibi durumlar umarım yaşanmaz ama yaşanması durumunda bir meslek grubu olarak daha bilinçli yardımcı olmak istiyoruz ve bu eğitimlere gönüllüyüz” dedi.

“Her kurye kendi bölgesini oldukça iyi tanıyor”

İlk, acil yardım ve afet yönetimi eğitimlerinin motokuryeler için oldukça elverişli olacağını vurgulayan Papağan ise, “Yangın, deprem gibi afet durumlarında A’dan Z’ye bütün kuryeler elinden geldiğince bir şeyler yapmaya çalışıyor. İşimiz motor üstünde olduğu için hem daha hızlı hem de daha soğukkanlı olarak afet bölgelerine yetişmek bizim için diğer insanlardan daha kolay. Üstelik her kurye kendi bölgesini oldukça iyi tanıyor, bu da bize bir avantaj sağlıyor. Ancak afet bölgesine yetiştiğimizde tam olarak ne yapacağımızı bilmediğimiz için bu eğitimlere ihtiyacımız var. Yardımcı olmak istersek işleri daha da güçleştirmek istemeyiz. Bu eğitimleri İzmirli kuryeler olarak belediyelerden veya sivil toplum örgütlerinden talep ediyoruz” diye konuştu.

Motokuryeler yaşadıkları kentteki afet durumlarında özverili bir şekilde çabalarken, kentteki diğer yurttaşlar da yapılanları takdir edip motokuryelere yönelik olumsuz algılarını kırmaya çalışırken, kuryelerin çalıştıkları şirketler de ise motokuryelere yönelik herhangi bir değişim olmadı. Motokuryeler, “Teşekkür için yapmadık elbette ama bizi en ufak bir şeyde kapı önüne koymakla tehdit eden şirketlerimiz, yangın boyunca yaptıklarımıza dair bir teşekkür bile etmedi” dedi. Mesleklerini icra ederken can güvenliklerinin sadece yurttaşların davranışıyla sağlanamayacağını vurgulayan motokuryeler, “Şirketlerin bize bakış açısı değişmedikçe, bizimle ilgili yasalar yapılamadıkça, bizim için de değişen hiçbir şey olmayacak” açıklamalarında bulundu.

Kaynak:

https://izmirtumedhaber.org.tr/izmirde-gerceklesen-yanginin-kahramanlari-egitim-talep-ediyor/

Visited 3 times, 1 visit(s) today