Metamfetamin’in zararları nedir?

Metamfetamin’in zararları nedir?

Temmuz 22, 2023 2 Yazar: İZMİRTUMED

Methamphetamine, kısaca “meth” olarak da bilinen, psikostimulan bir uyuşturucudur. Beyindeki sinirleri sürekli uyararak ve deşarj ederek etki gösterir. Halk arasında “şeker” olarak da adlandırılan bu madde, yer altı pub ve barlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Meth, kristal-katı formda “PIPE” adı verilen cam çubukla yakılarak veya toz halinde burundan çekilerek veya hap formunda kullanılabilmektedir. Bu uyuşturucu, beyinde duyguların işlendiği, davranış kalıplarının şekillendiği ve belleğin pekiştiği alan olan limbik sistem ile kişilik gelişimi alanı olan prefrontal kortex üzerinde etki gösterir.

Kullanıcılar, methi öfori (keyif) için, zihni açmak ve anı yaşamak için, ahlaki unsurları devre dışı bırakmak ve özgürce davranmak amacıyla kullanmaktadır. Ancak, bu madde bağımlılık potansiyeli çok yüksektir ve beyinde değişikliklere neden olur. Bu durum “synaptic plasticity” olarak adlandırılır ve maddeye bağımlı hale gelinmesine yol açar. Meth kullanıcıları, maddeyi almadıklarında öfke kontrolünü kaybedebilir, suça eğilim artabilir ve ciddi psikolojik sorunlar yaşayabilirler.

Meth kullanımı, idrarda 2-5 gün, ağız sürüntüsünde 1-2 gün ve terde 7-14 gün süreyle tespit edilebilir. Ancak, saç folikülü denilen kıl diplerinde 90 güne kadar izi kalabilir.

Son zamanlarda piyasada, esrar-marijuanaya emdirilmiş methler de bulunmaktadır. Bu, beyindeki uyarıcı etkiyi artırmak için kullanılmaktadır.

Meth kullanımının ciddi riskleri vardır ve bağımlılık potansiyeli çok yüksektir. Bu nedenle, torbacıların insanları zehirlemek ve bağımlı hale getirmek için tehlikeli sokaklarda satış yaptığına dikkat çekilmektedir. Bir kez dahi kullanımı, suç işlemeye ve hayatın mahvolmasına neden olabilir. Kullanımı kesinlikle yasadışıdır.

Ruhi TIĞLI
İZMİRTUMED Genel Sekreteri
Sosyal Çalışmacı

Visited 1.340 times, 1 visit(s) today